Spadávka

Rastr / vektor

Barva

Lepolero / sklad

Tiskové PDF

Moderní technologie v hybridní produkci

Nástup digitálního tisku je obrovský, ale Anicolorem jsme schopní digitálnímu tisku konkurovat – jednoznačně kvalitou, rychlostí a cenou.

Mezi špičkové technologie, které tiskárna používá, patří jednoznačně hned na začátku systém pro řízení výroby Heidelberg Prinect, jde o manažerský informační systém, který systematicky zpracovává informace od kalkulace až po fakturaci a tím pomáhá zásadně zvyšovat konkurenceschopnost tiskárny v administrativním, logistickém a expedičním toku. Co se týče strojů, vsadili v Jindřichově Hradci jako jediní v ČR na digitální tiskový stroj Heidelberg Linoprint C751 a následně na ofsetový tiskový stroj Heidelberg Speedmaster XL 75 Anicolor, který nainstalovala jako první tiskárna v České republice v srpnu 2015. Tímto si zajistila vysokou kvalitu tiskovin certifikátem Quality assured by Heidelberg, což znamená, že se z dlouhodobého pohledu orientuje na vyspělé technologie Heidelberg a trvale tak splňuje nejpřísnější kritéria kvality polygrafické produkce. O ofsetovém a digitálním tisku jsem hovořila s jednateli Rain tiskárny Petrem Zemanem a Petrem Růžičkou.


Mezi vaše technologie patří digitální tiskový stroj Heidelberg Linoprint C751. Proč jste se rozhodli právě pro toto tiskové zařízení?

Petr Zeman: Heidelberg Linoprint C751 máme jako jediní v České republice a jeho hlavní výhoda je v tom, že je propojený právě s naším výrobním workflow Heidelberg Prinect. Všem se tak pracuje jednodušeji, přesněji a vzniká minimum chyb. Práce je od obchodního oddělení jednoznačně definovaná, takže díky propojení systémem Prinect hlavně jednodušší a klidnější.


Tisknete na stroji Heidelberg Speedmaster XL 75 Anicolor, jaké jsou vaše zkušenosti s tímto zařízením?

Petr Růžička: Charakteristickým znakem, kterým se Anicolor odlišuje od konvenčních ofsetových strojů, je bezzónový krátký barevník. Který během celého procesu jasně definuje množství tiskové barvy, tak významně napomáhá zkrácení přípravných časů na minimum. Díky této schopnosti rychlého vybarvení klesají makulatury a zajišťuje se vysoká profitabilita při zpracování i velmi malých nákladů. Znamená to významné zkrácení neproduktivních časů na minimum. Anicolor je vhodný pro zakázky vyžadující rychlou přípravu a vysokou tiskovou kvalitu.

Petr Zeman: Jednoznačně se nám snížilo malé množství reklamací na minimum. Naše stroje jsou kalibrované, jak digitál, tak ofset. Mají téměř shodné výsledky, na obou tiskneme podle ISO normy.

Petr Růžička: Díky pořízení Anicoloru jsme snížili tisky na digitálním Linoprintu, protože je efektivnější tisknout na ofsetovém stroji. Malé a střední zakázky se na něm vytisknou relativně rychle a kvalitně.

Petr Zeman: Většina agentur nakoupila digitální stroje, ale nepočítají svoje náklady, jedna věc je, že digitální stroj mají a snaží se jej maximálně využít, ale druhá věc je, že využití může být kontraproduktivní. Agentury totiž na digitálu tisknou i stovkové a tisícové náklady, které pro ně bývají neefektivní. Nepočítají totiž, že platí dodavatelům digitálních tiskových strojů za „kliky“, nepočítají lidskou práci, kterou u tisku musí strávit, a dokončovací zpracování. Náklady bývají vyšší než naše fakturační cena. My máme reálný bod zlomu na našem ofsetovém tiskovém stroji Heidelberg Anicolor B2 a digitálním stroji Heidelberg Linoprint 200 archů. Když nabízíme digitálním tiskárnám, je to 400 archů až 500 archů, kde už je pro ně cenově nevýhodné tisknout na jejich digitálním stroji. Samozřejmě tam hraje velkou roli, že nemají čas na zpracování, protože zákazník chce zakázku do druhého dne, podle zkušeností většina zakázek takto rychle hotová být často ani nemusí.

Petr Růžička: Nástup digitálního tisku je obrovský, ale Anicolorem jsme schopní digitálnímu tisku konkurovat – jednoznačně kvalitou, rychlostí a cenou.


Tiskový stroj Anicolor je rychle připraven k tisku, kolik příprav uděláte za jeden den?

Petr Růžička: Už jsme udělali i 120 příprav za den. Jedna příprava tiskového stroje trvá přibližně 2,5 minuty, což je velice rychlé a po 10. archu již tiskneme originál náklad.

Petr Zeman: Na Anicoloru umíme tisknout výhodně i dlouhé zakázky. S touto technologií jsme konkurence schopní ofsetovým strojům ve formátu B1.


Když stroj zvládne takové množství zakázek, musíte mít na to dimenzované i dokončovací zpracování.

Petr Růžička: Ano, a na to jsme připraveni. Máme digitální a průmyslovou knihárnu, kde zpracováváme zakázky v krátkých termínech. V1, V2, V8 a kalendáře, tak to jsou přesně produkty nejlepší pro nás.


A jak je to s tou cenou?

Neváhejte a nebojte se dotázat našich obchodních zástupců — zkušených obchodních matadorů v oboru polygrafie — i na ty nejzáludnější dotazy týkající se výroby.

Kniha Hospříz v detailu. Naše vazba v akci. Gold crystal katalog.

Katalog lustrů. Kreslená kniha pro děti Rozumíš mi? Otevřená kniha pro děti.

Katalog od Rain tiskárny. Rain tiskárna a detail vazby. Mandaly na uklidnění.